Mejla oss dina frågor om mentorskap

Här kan du läsa frågor som kommer till oss och våra svar. Vi svarar så snart vi har tid och tar oss friheten att vid behov korta inkomna frågor.

 

Vem ska vara min mentor? 

Fråga: Hej! Jag är ny i min roll som kommunikatör på ett större privat företag. Upplever mig ensam i min roll och osäker på vad jag kan göra av den.
Min chef är bra, men har inte tid att vara mitt bollplank så jag har blivit uppmuntrad att söka en mentor. Men vem ska jag söka och var? 
Anniken

Svar: Hej Anniken! Låt oss ställa några frågor:
1. Behöver du en mentor som kan lära dig hantverket, dvs hur en kommunikatör arbetar rent praktiskt? I så fall är det en erfaren kommunikatör du ska söka. Kanske en i ett liknande företag som det där du arbetar. Tänk på att de flesta människor blir smickrade av att få en förfrågan om att agera mentor åt någon annan.
2. Kan du hantverket, men behöver hjälp att se vad företaget behöver av dig? I så fall är det en person med vana vid att analysera verksamheter du behöver. Du kanske ska söka någon som genomfört förändringar, lett innovativa projekt, eller rent allmänt är intresserad av orgnisationsanalyser och människor som vill utvecklas. Tveka inte att använda personer utanför din egen bransch, någon som får dig att höja blicken och inspirera dig.
3. Vill du göra något stort och kanske annorlunda av din roll? I så fall är det kanske en kreativ person som gått sina egna vägar du ska leta efter. Kanske en entreprenör som vågar och kan utmana dina invanda sätt att tänka.
Det finns företag som erbjuder mentorskap, andra som erbjuder sig att hjälpa dig att hitta en mentor. Använd dessa om det känns rätt. Men tänk också på att det står var och en fritt att fråga vem som helst om mentorskap.
Lycka till! 

Tar mentorn betalt?

Fråga: Hej, jag  jag undrar om man ska betala sin mentor?
Vänlig hälsning Daniel

Svar: Det är absolut vanligast att den som är mentor är det gratis. Mentorn är ofta en person som tycker att mentorrollen erbjuder ett sätt att själv utvecklas, få prata om intressanta frågor och dela med sig av erfarenheter. För många mentorer är drivkraften att se en annan person växa i sin roll och som människa. Det finns också personer som har mentorskap som profession. De tar betalt och lägger ner förhållandevis mycket tid på mentorskapet. En sådan mentor kallas ofta för affärsmentor och om du köper personens tjänster har du rätt att ställa högre krav. I samarbetet med en affärsmentor involveras ofta t ex din chef, ni gör en tydligare överenskommelse om vad mentorskapet ska leda till och följer upp. Priset kan variera beroende på vad din verksamhet förväntas vinna på att mentorn stiger in som ditt bollplank och tillfälliga partner.

Är jag för gammal för att vara mentor?

Fråga: Jag har i alla tider arbetat som föreståndare för en verksamhet och har givetvis mängder av erfarenheter att dela med mig av. Jag gick i pension för ett år sedan och har nu äntligen tid att använda till det jag vill. Så nu vill jag veta vad ni tycker, är en 65-åring för gammal för att vara mentor?
Karin

Svar: Ingen är för gammal för att vara mentor. Det finns många som övergår till att vara mentor när de avslutat sitt aktiva yrkesliv. Fördelen för den som vänder sig till en mentor som är pensionär är förstås att mentorn har mer tid och ofta en stor lust att vara till nytta. Sprid i dina nätverk att du skulle vilja vara mentor, fundera över var dina erfarenheter behövs och bestäm dig för om du vill arbeta ideellt eller ta betalt.
 

Vad är skillnaden på mentor och konsult?

Fråga: Hej, ni skriver i boken en hel del om skillnaden på mentor och coach. Jag undrar vad som är skillnaden mellan en mentor och konsult?
John

Svar: Hej! Om du köper konsulttjänster så köper du  kompetens och tid som din verksamhet saknar och är i behov av. En konsult är en extra person som kommer in ett tag och gör det som du behöver få gjort. Konsulten kan arbeta med grupputveckling, ordna med it-systemen, eller hjälpa dig att arbeta fram en miljöpolicy. Konsulten säljer tjänster som ni båda kommer överens om och du betalar för att konsulten ska göra det du och hon eller han kommer överens om. Om du tar in en mentor, får du snarare ett bollplank än en person som kommer att göra saker åt dig . Mentorn är en person vars erfarenheter du behöver, ett bollplank som kan hjälpa dig att lyfta blicken, vidga vyerna och våga ta steg. Du får i mentorn den efterlängtade samtalspartner som du hittills saknat, men du får inte hjälp att genomföra saker. Om du med mentorns hjälp kommer fram till att du behöver arbeta med medarbetarutveckling eller göra en marknadsundersökning och inte fixar det själv, så får du söka en konsult med rätt kompetens och köpa den tjänst du behöver.

 

Vad menar ni med innovativt?

Fråga: Jag har varit mentor tidigare och vill utvecklas i min mentorroll. Läser er bok med stort nöje och sitter nu och funderar på hur ni mycket kort skulle definiera ordet innovativ.
Hälsningar Ditte

Svar: Hej Ditte! Vi skulle vilja definiera det innovativa mentorskapet som ett nyskapande och nytänkande mentorskap. Det innovativa mentorskapet är mer resultatinriktat och jämlikt än vad mentorskap varit tidigare. Det innovativa mentorskapet bygger på att två personer träffas och hjälps åt att driva den enas verksamhet eller ykesroll framåt. Det bygger inte på att en äldre och erfaren kollega ska lära någon annan allt hen kan, för det menar vi inte är särskilt innovativt.

 

Kan ni hjälpa mig finna en innovativ mentor?

Fråga: Nu har jag läst er bok och är oerhört inspirerad. Jag vill hitta en innovativ mentor som kan vara min tillfälliga strategiska partner när jag nu startar nytt företag. Jag har flera personer runt omkring mig som jag tror skulle vara utmärkta mentorer och passa utmärkt i er modell. Det känns dock inte helt rätt för mig att ha någon av dessa kompisar som mentor. Så min fråga är om inte ni borde skapa en mentorförmedling, med just innovativa mentorer?
Hälsningar Rasmus

Svar: Hej! Vi har tagit din fråga på största allvar och kommer att bygga upp en mentorpool. I den vill vi ha personer som vi tror kan vara riktigt innovativa mentorer, som genomgått en utbildning hos oss och som söker mentoruppdrag. Innan vi har en pool att erbjuda, så kan du alltid kontakta oss, för vi har ett stort nätverk. Känner du någon som borde vara med i vår mentorpool, tipsa personen om att höra av sig till oss.